Header img

Centrální Apeniny

(7. až 27. září 2019)
Mapa celé trasy

S výběrem letošního výšlapu to bylo takové nějaké komplikovanější. Měl jsem sice předjednané doma i v práci, že můžu jet na 3 týdny, ale roční dítko dá celkem zabrat, takže zrovna doma to bylo docela dlouho nejisté. Veškeré plánování jsem tudíž porát odsouval a odsouval. Když už byl nějaký čas na plánování, tak jsem raději pokukoval jen po blízkých Alpách... když mi ale byl termín odsouhlasen a já jsem někde "zakopl" o článek o tom, jak jsou Centrální Apeniny opomíjené turisty a tudíž tam na dnešní poměry nejni ani noha, tak jsem otevřel mapy.cz, našel vhodný výchozí a cílový bod a nechal to apku zaroutovat :) Následných úprav jsem udělal minimum a zbytek doladil za pochodu = to co je na mapě, je jen to, s čím jsem vyrazil do hor, ale realita byla místy jiná.

Na místě jsem zjistil, že to co se všude píše je vážně pravda. Je sice fakt, že jsem jako vždy jel až po sezóně, ale i tak je jasné, že to tam turismem moc nežije. Začalo to v podstatě neprostupnými nebo nenalezitelnými trajlami, pokračovalo to zchátralými areály a když jsem procházel městečka, všude všecko pozavírané a na prodej ... Prostě to odhaduju tak, že jsem asp 95% času byl v horách sám :)

Jak je vidět z mapy, procházka to byla poměrně dlouhá, prošel jsem postupně 4 národní parky - Monti Sibillini, Gran Sasso, dela Majela a d'Abruzzo. Nejvyšším peakem mělo být Corno Grande(2912m), ale na místě mě to nakonec nějak nelákalo, takže to přebral Monte Amaro(2793m). Celkem jsem tedy za dovolenou nachodil nějakých 430km a ikdyž došlo i na puchejře, nebyl to nakonec zas takovej masakr, jak to vypadá :)) Ani jednu noc jsem nespal na chatě, kromě dvou nocí jsem všechny strávil ve stanu, přičemž ty dvě byly v příhodných přístřeškách a využil jsem je hlavně kvůli nepřízni počasí(kromě většího pohodlí se mi nechtělo tahat mokrej stan).

Trasu bez zaznačených campsitů si můžeš prohlédnout na mapy.cz.

Fotek mám samozřejmě mraky, takže než se dostanu k tomu, aby tady byly pěkně všechny pohromadě, dávám alespoň po jedné z každého dne ...