Header img

Mount Whitney Trail

(31. května 2013)
Mapa traily

V rámci posledního výletu po USA jsem si zaplánoval výstup na Mount Whitney, která je svou výškou 14 505ft / 4 421m nejvyšší horou v Kalifornii a jak amíci rádi uvádějí, tak i nejvyšším peakem v lower 48 neboli když vynecháte Aljašku, tak jste nahoře na nejvyšším bodě USA ;-)

Vyšlápnout si nahoru nelze jen tak, do tzv. Mount Whitney Zone, která je v okolí peaku vymezená, se může pouze s platným permitem, přičemž na vstup jsou od 1. května do 1. listopadu dané denní kvóty - pro jednodenní vstup neboli dayhike je to 100 lidí a pro vícedenní neboli overnight pak 85. Mají na to samozřejmě promyšlený systém, takže pokud se tam člověk chce dostat, musí pro to taky něco udělat - kéž by tímto směrem uvažovali i tady v evropě a nevymýšleli zhovadilosti typu semafor na turistické stezce. Za permit se platí $15 a je potřeba ho nejpozději den předem vyzvednout v turistickém informačním centru v Lone Pine. K permitu přidaji i černej pytel s toaleťákem a vlhčenym ubrouskem, protože v pravidlech maji jasně dáno, že pokud káknout, tak taky odnést. Případné další info např. na Recreation.gov.

Když už je zařízený permit, tak se celkem hodí mít dobrou kondičku, pokud se to jde v jeden den, znamená to 22mil round trip boli nějakých 35 kilometrů s převýšením skoro 2000 metrů. Aklimatizace do vyšší nadmořské výšky se taky hodí, ale na tu u mě nedošlo, protože den předtím jsme projížděli krz Death Valley a samože se podívali i na Badwater Basin, což je s -86m nejnižší místo v USA. Jen pro zajímavost, mezi těmito dvěma extrémními místy je jen nějakých 90mil(145km). Obecně se udává potřebný čas pro zdolání vrcholu Mt Whitney 10 až 14 hodin a dle místních to prý ti zdatnější dávají za cca 12h a ti méně zdatní si to dají na dva dny a když dojdou druhý den odpoledne dolů, tak děsně machrujou, jak sou dobří že to dali :-) Já si bohužel nikde nezaznamenal časy, ale řekl bych, že jsem to dal za nějakých 13.5 hodiny s tím, že jsem vyrážel kolem půl páté ráno.

Video na YouTube
Mount Whitney 14 505ft / 4 421m